Bekijk hier het Huizenaanbod

Reham op blog-pad

Een huis kopen of verkopen is een belangrijke gebeurtenis in een mensenleven. Werken in de makelaardij is dan ook met recht mensenwerk te noemen. In onze dagelijkse praktijk komen we in aanraking met woningverkopers, kopers, maar ook hypotheekverstrekkers, notarissen, banken enz. Met een woningmarkt waar anno 2012 zoveel over te doen is, zijn er veel vragen en situaties die om extra informatie en een reactie vragen. Daarnaast willen wij de passie voor en de kennis van ons vak graag delen. Daarom heeft Reham Vastgoed besloten te gaan bloggen.

Van tijd tot tijd zullen onze makelaars Fabian du Puy, Koen Hamelink en René Hamelink informatie, vraagstukken en hun visie met u delen. We zijn benieuwd naar uw reactie! En wilt u meer over een bepaald onderwerp weten? Vertel het ons.

Hoezo kelderen de huizenprijzen in Zeeuws Vlaanderen?

Het artikel in PZC van 23 augustus 2012 deed mijn wenkbrauwen fronsen. ‘Prijs Zeeuws huis keldert’: ik kan me zo voorstellen dat deze kop zorgde voor enige paniek bij menig woningverkoper.

Dezelfde dag nog kregen we diverse telefoontjes van ongeruste klanten. Na alle negatieve berichtgeving over de woningmarkt nu ook nog eens een opvallende daling van de prijzen in Zeeland! Hoe zat dat met hun huis?

Gelukkig kon ik ze vertellen dat de werkelijkheid naar mijn mening wel wat genuanceerder is. Natuurlijk is er sprake van prijsdalingen, maar er zijn grote verschillen tussen de verschillende regio’s in Nederland. Zo werd onlangs nog becijferd dat sinds 2008 de prijzen van koopwoningen in Zeeuws-Vlaanderen slechts met 5% zijn gedaald – en dat geeft gelijk een heel ander beeld dan de Zeeuwse prijsdaling van 9,1% binnen een jaar. Het zou goed zijn als men de berekenmethodiek in het artikel zou vermelden. Door het hoger aantal verkopen en wellicht in de lagere prijsklassen, krijg je automatisch een uitkomst die lager ligt en het percentage opschroeft! In diverse eerdere berichten, ook in de PZC, werd aangegeven dat Zeeuws Vlaanderen juist ‘het witte raafje’ op de woningmarkt is. Er worden relatief veel woningen verkocht aan klanten uit België, die de woningprijzen, rust en ruimte in dit gebied en de aanwezige faciliteiten erg waarderen! Daarnaast loopt de verkoop van woningen aan Zeeuws Vlamingen ook goed door, zelfs in alle prijsklassen. Natuurlijk is een reële vraagprijs van belang, en daar adviseren wij onze klanten dan ook zo goed mogelijk in.

Door goed in kaart te hebben wat onze verkopers zoeken en wat de wensen zijn van woningzoekers die bij ons staan ingeschreven, zien we op ons kantoor dat elke verkoop ca. 3 vervolgaankopen tot gevolg heeft; we stoppen veel energie en tijd in het maken van dit soort ‘treintjes’, en met resultaat! Onze verkoopcijfers over het eerste twee kwartalen van 2012 laten gelukkig een heel ander beeld zien dan wat in het PZC-artikel wordt geschetst. Wij verkochten in het eerste half jaar 48% meer woningen dan in de eerste helft van 2011. En ons kantoor staat daarin niet alleen: ook van andere collega-makelaars hoor ik positieve geluiden.

Let wel, ik wil niet beweren dat er geen problemen zijn op de Zeeuws Vlaamse woningmarkt; woningen staan gemiddeld veel langer te koop en natuurlijk kan het prijsniveau beter. Maar mede door het gezamenlijk initiatief van makelaars uit Zeeuws Vlaanderen, om over de grens in België meer kopers te vinden, en een creatieve, pro-actieve aanpak richting zowel woningverkopers als –kopers, laten we in Zeeuws Vlaanderen aanmerkelijk betere verkoopcijfers zien dan elders in de regio. En dat kan niet vaak genoeg gezegd en benadrukt worden, zeker in deze tijd.

Fabian du Puy – makelaar Reham Vastgoed

Aug. 2012