Reham Makelaars en Taxateurs
Reham Makelaars en Taxateurs
Jeanette Rosenbrand

Jeanette Rosenbrand

Waarom wordt de aanvraag van een definitief energielabel voor jouw woning duurder?

Vanaf 1 januari 2021 komt er een nieuw en uitgebreider energielabel voor woningen. Aan het label kun je aflezen hoe energiezuinig jouw woning is. Waarom stijgen de kosten voor het vernieuwde label? Jeanette vertelt je er meer over en geeft je een wijs advies!

Hoe gaat het nu?

Woningen hebben sinds 2015 een voorlopig energielabel. Dit energielabel is gebaseerd op basis van gegevens als het woningtype, de bouwperiode, de bij die bouwperiode behorende isolatievoorzieningen en installaties en het woonoppervlak. Je kunt online bekijken welk voorlopig label jouw woning heeft.

Let op! Met energiebesparende maatregelen die je hebt genomen, is geen rekening gehouden. Om die wel mee te nemen, kun je een 'definitief' label aanvragen, via je DigiD. Als woningverkoper ben je verplicht om een definitief energielabel aan te leveren aan de kopende partij voorafgaand aan de passeerdatum. Als je je woning zonder energielabel overdraagt, dan kan er een boete worden opgelegd.

Na de online aanvraag, die gemiddeld 7,50 euro kost, volgt een controle op afstand door een erkend deskundige. Na diens goedkeuring wordt het energielabel vastgesteld. Een definitief energielabel is na de datum van afgifte 10 jaar geldig. Heb je geen verkoopplannen? Dan volstaat het voorlopige energielabel.

Hoe gaat het vanaf 2021?

Vanaf 1 januari 2021 gaat de manier waarop het energielabel wordt bepaald op een andere manier. Een eenvoudige online aanvraag zoals hierboven staat omschreven, is er niet meer bij. Nieuw is dat je een afspraak moet gaan maken met een energieadviseur. Die komt bij je langs en bekijkt in 1-2 uur tijd het huis. De afmetingen, de aanwezige isolatie, de aanwezigheid van een cv-ketel of zonnepanelen … alles wordt opgenomen. Zo wordt het energielabel veel nauwkeuriger en betrouwbaarder bovendien. Eventuele aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het energielabel te staan.

Het gevolg van de uitgebreide check is dat de kosten voor een label fors stijgen. Naar verwachting zullen de kosten een paar honderd euro bedragen. Het is straks aan de energieadviseur om de prijs van het energielabel exact te bepalen.

Advies: vraag in 2020 een definitief energielabel aan

Wij adviseren huiseigenaren die de komende jaren overwegen te verhuizen of nog geen energielabel hebben om nog dit jaar een definitief energielabel online aan te vragen. Het is dit jaar nog voordeliger dan in 2021 én het label is 10 jaar geldig. Dus waar wacht je nog op? Aanvragen maar!