Reham Makelaars en Taxateurs
Reham Makelaars en Taxateurs

'Oldskool' bod uitbrengen versus online bieden

Wat moet ik bieden om kans te maken? Wat is er tot nu toe geboden? De aankoop van een huis is bijna een competitie geworden en omdat de makelaar de geboden prijzen niet mag noemen, moet je maar hopen dat het proces eerlijk verloopt. Om het biedingsproces volledig transparant te laten verlopen, heeft Reham Makelaars online bieden geïntroduceerd in de regio.

In het traditionele verkoop- en aankoopproces geeft de potentiële koper aan de makelaar door welk bod hij of zij uit wil brengen. De makelaar laat alle partijen weten dat er een bod uit is gebracht, maar daarbij is niet toegestaan om bedragen te noemen. Dat kan wel eens voor een unheimisch gevoel zorgen, zowel bij de koper als de verkoper. “Met online bieden geven we alle partijen volledige transparantie in het biedingsproces", vertelt Senna Riemens, makelaar bij Reham. "Mensen kunnen zien wat er is geboden en of het überhaupt nog mogelijk is om een bod uit te brengen. Dit is een groot pluspunt voor koper en verkoper en hiermee geven we ook gehoor aan de roep vanuit de politiek om meer transparantie in het biedingsproces."

We maken het biedingsproces volledig transparant en daarmee geven we gehoor aan de roep vanuit de politiek om meer transparantie in het biedingsproces

- Senna Riemens

Ook bij online bieden wordt er eerst een bezichtiging ingepland. Aansluitend wordt de biedingsprocedure besproken. Als het bij de betreffende woning mogelijk is om online te bieden, ontvangen de geïnteresseerden een unieke code. Voordat ze kunnen bieden moeten ze eerst alle relevante informatie doorgeven. Daardoor is alle informatie vanaf de eerste stap volledig,  in tegenstelling tot het huidige biedingsproces waarbij mensen gelijk een bod uitbrengen en naderhand nog allerlei informatie aan moeten leveren. Een ander groot voordeel voor kopers is ook dat ze tot het laatste moment meedoen en niet tussentijds buitenspel staan. De bieders blijven volledig anoniem, maar de relevante gegevens zijn wel inzichtelijk, dus ook of ze willen kopen onder voorbehoud van financiering, of er sprake is van een opleveringstermijn en hoe de samenstelling van het gezin is. Aan het eind van het proces hebben we altijd nog even persoonlijk contact met de kandidaten en natuurlijk kunnen ze tussendoor altijd met vragen bij ons terecht."

De verkoper beslist

"Uiteindelijk beslist de verkoper aan wie het huis wordt verkocht", benadrukt makelaar Senna. "En dat hoeft echt niet altijd de hoogste bieder te zijn. Bij sommige verkopers spelen er meer zaken mee dan alleen het hoogste bod. Soms speelt de opleveringstermijn een rol of zien ze het liefst een jong gezin in het huis waar ze zelf twintig jaar met veel plezier hebben gewoond.”

In deze woningmarkt raad ik iedere verkopende partij dit concept aan

- Tommy de Smet

Online bieden 

Tommy de Smet verkocht onlangs zijn woning met de inzet van de online biedingstool van Reham Makelaars en is positief over de manier waarop het proces is verlopen. "Dit concept was nieuw voor mij, maar in samenspraak met de makelaar heb ik toch besloten om mijn huis te verkopen via deze formule”, vertelt hij. "Het is spannend van begin tot eind. Als verkoper geeft het enorme voldoening als je een hogere bieding ontvangt en door de openheid van de biedingen weten zowel de koper als verkoper precies waar ze aan toe zijn. In deze woningmarkt raad ik iedere verkopende partij dit concept aan.”

Vragen aan Senna?