Reham Makelaars en Taxateurs
Reham Makelaars en Taxateurs

5x veranderingen op hypotheekgebied in 2021

Het jaar komt langzaam tot zijn einde en 2021 staat voor de deur. Wat verandert er in 2021 allemaal op het gebied van hypotheken? Jeroen heeft de vijf belangrijkste veranderingen op een rijtje gezet. Lees snel verder!

Met de afschaffing van de overdrachtsbelasting hebben starters minder eigen geld nodig en komt een eigen woning eerder binnen financieel bereik. Ook zal de studieschuld minder effect hebben op de hoogte van de hypotheek en is de grens van de Nationale Hypotheek Garantie verhoogd.

Ben je van plan om in 2021 je eerste of volgende woning te kopen? Wij hebben de belangrijkste wijzigingen voor 2021 voor je op een rijtje gezet.

#1 NHG-grens omhoog

In 2021 kun je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluiten als de totale koopprijs niet hoger is dan € 325.000,--. De huidge grens is € 310.000,--.

Ga je je nieuwe woning verduurzamen en wil je de energiebesparende maatregelen meefinancieren dan is het mogelijk om €344.500,-- te lenen. Nu is dit bedrag € 328.600,--.

#2 Vrijstelling overdrachtsbelasting

Eerder dit jaar maakte het kabinet bekend dat starters en doorstromers tussen de 18 en 35 jaar vanaf 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen. Deze maatregel is in het leven geroepen om de positie van starters en jonge doorstromers op de woningmarkt te verbeteren. Bij de aankoop van een woning van € 275.000,-- scheelt dat al snel €5.500,--.

Koop je niet je eerste maar je volgende huis? En ben je tussen de 18 en 35 jaar oud? Dan heb je geluk! Ook dan kom je in aanmerking voor de eenmalige vrijstelling.

Aanvullende voorwaarden zijn dat je zelf in de woning gaat wonen en nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van de vrijstelling. Na 31 maart 2021 mag de waarde van de woning niet hoger zijn dan € 400.000,-.

Voldoe je aan alle voorwaarden? Dan moet je een verklaring afgeven om gebruik te kunnen maken van de vrijstelling van de overdrachtsbelasting. De verklaring geef je af aan de notaris.

Ben je tussen de 18 en 35 jaar oud maar is de partner ouder? Of andersom? Dan betaalt één van de twee wel de 2% overdrachtsbelasting over het deel van de woning waarover hij of zei eigenaar is. Als jullie beide voor de helft eigenaar worden, betaal je dus samen 1% overdrachtsbelasting.

"Door deze maatregel hoopt de overheid dat de woningmarkt voor starters beter toegankelijk wordt."

- Jeroen Ferket

#3 Overdrachtsbelasting voor beleggers omhoog

Voor investeerders die een woning willen kopen maar er zelf niet gaan wonen, gaat de overdrachtsbelasting naar 8%. Dat is nu nog 2%. Door deze maatregel hoopt de overheid dat de woningmarkt voor starters beter toegankelijk wordt.

#4 Een studieschuld weegt minder zwaar mee 

De schudieschuld gaat minder zwaar wegen bij het berekenen van de maximale hypotheek waardoor de leencapaciteit omhoog gaat. Met een studieschuld van € 10.000,-- levert dit al snel € 1.500,-- meer aan hypotheek op.

#5 Meer lenen voor tweeverdieners

Gaan jullie samen een huis kopen? Dan telt het laagste inkomen in 2021 zwaarder mee in de berekening van het maximale hypotheekbedrag. In 2020 telt het tweede inkomen 80% mee, maar dit gaat omhoog naar 90%. Hierdoor kan je volgend jaar samen meer geld lenen om een huis te kopen.

Ben jij van plan om een huis te kopen in 2021 en benieuwd wat al deze veranderingen voor jou gaan betekenen in het nieuwe jaar? Plan dan snel een (digitale) afspraak in. Dan gaan we in het nieuwe jaar samen in gesprek, zodat jij in 2021 jouw nieuwe thuis kunt vinden!

Een goed 2021 gewenst! 

Jeroen Ferket, Reham Hypotheken

Ik wil meer weten!