Reham Makelaars en Taxateurs
Reham Makelaars en Taxateurs

De 5 stappen naar jouw eerste huis

Je staat op het punt om je eerste huis te kopen. Een spannende, maar vooral ook leuke periode! Maar waar begin je? Wij zetten het proces voor jou in 5 heldere stappen, zodat het soepel en goed verloopt.

Het is eindelijk zover: je staat op het punt om je eerste huis te kopen. In je hoofd heb je de inrichting al bijna rond en jouw Pinterest-borden staan dan ook vol inspiratie. Nu nog een huis. Het kopen van een eerste huis is een ontzettend leuke en spannende stap in je leven. Op naar een nieuw hoofdstuk! Maar... waar begin je? 

Bij Reham snappen wij dat het kopen van je eerste huis een flinke stap is. Er komt tenslotte heel wat bij kijken. Niet alleen het op zoek gaan naar jouw eerste stekkie en de woonwensen die je daarbij hebt, maar ook de mogelijke compromissen die dit met zich meebrengt. Daarnaast moet je goed kijken naar het financiële aspect; zoals het regelen van een hypotheek en verzekeringen. 

Kort gezegd: het kopen van jouw eerste huis gaat gepaard met een hoop nieuwe indrukken, ervaringen, tijd en energie. Dit allemaal voor een mooi doel: jouw eerste eigen huis! 

Wij helpen jou graag een handje in dit proces, zodat het soepel en goed verloopt. Om dit te doen hebben wij het proces voor jou in 5 heldere stappen gezet; van de huizenjacht tot de financiering. Deze stappen staan uitgebreid uitgelegd in ons e-book ‘Jouw eerste huis, hoe pak je dat aan?’ Maar wij nemen jou in deze blog al een stukje mee in het proces. 

Stap 1: De zoektocht naar het geschikte huis 

Waarschijnlijk heb jij wel een bepaald soort huis voor ogen. Jouw droomhuis. Dit gaat gepaard met woonwensen waar jouw woning aan moet voldoen. Toch zul je hier vaak keuzes in moeten maken. Begin daarom met het inzichtelijk maken van jouw wensen, onderverdeeld in verschillende categorieën. Kijk vervolgens welke punten voor jou het belangrijkste zijn en waar jij eventueel bereid bent om compromissen te stellen. In ons woningaanbod vind je een ruime keuze aan starterswoningen!

Verder is het natuurlijk fijn om te weten hoeveel je kunt besteden. Hoeveel kun je maximaal lenen? Hoeveel geld heb jij voor je nieuwe huis over voor verbouwingen, interieur, aanleg tuin, etc.? Het is daarom handig om in het begin van het proces een afspraak te maken bij een hypotheekadviseur. Zo weet je zeker dat jouw droomhuis niet aan jouw neus voorbijgaat! 

Stap 2: Bezichtigen

Oké, je weet wat je wilt en hoeveel je te besteden hebt. Je hebt een aantal toffe woningen gezien: tijd om deze te gaan bezichtigen! Een bezichtiging vraagt om een balans tussen het volgen van je hart, maar ook het gebruiken van je hoofd. Enthousiasme kan soms de overhand nemen: daarom is het goed om een onafhankelijke partij mee te nemen. Je kent vast genoeg mensen die al eerder een huis hebben gekocht. Vraag een ouder, broer, zus of iemand anders in je naaste kring om mee te gaan. Neem ook onze handige –en gratis!- Reham Checklist Bezichtiging mee, door deze te gebruiken heb je een houvast en weet je waar op te letten wanneer jij jouw potentiële droomhuis inloopt. 

Stap 3: Bieden & onderhandelen 

Je hebt je droomhuis op het oog, nu is het tijd om te gaan bieden en onderhandelen. Spannend! Wil je hulp bij het onderhandelen? Schakel dan een aankoopmakelaar in. In ons e-book vind je bovendien 7 tips voor de onderhandelingsfase. Zo weet jij zeker dat de beste deal wordt gesloten voor beide partijen. 

Huizenjacht: check, bezichtigen: check, bieden & onderhandelen: check. Je bent er bijna! Bijna bij het afronden van de koop van jouw eerste huis. Let’s make it official! We gaan het koopcontract tekenen. De vraag is dan ook; waar let je op bij het tekenen van het koopcontract? 

Stap 4: Het tekenen van het koopcontract 

Het kopen van een huis is één van de grootste aankopen in je leven. Je wilt daarom zeker weten dat alles wat in het contract staat klopt. Zaken die sowieso in dit contract staan zijn: De koopprijs; Datum van overdracht; De ontbindende voorwaarden - in ons e-book leggen wij er 5 onder de loep; De betalingsvoorwaarden. 

Lees alles goed door en laat desnoods iemand meekijken.  

Stap 5: De financiering 

Het koopcontract is getekend, dus het is tijd voor de laatste stap: de financiering van je toekomstige huis rondkrijgen. Bij deze stap komen onder anderen de hypotheekofferte en verzekeringen om de hoek kijken. Gelukkig heb jij in stap één de financiële mogelijkheden al doorlopen. Dat komt dus helemaal goed! Je vindt het ‘regelen van de hypotheek’ uitgelegd in stappen in ons e-book.  

Heb je alle stappen doorlopen? Gefeliciteerd! Jij bent de trotste eigenaar van jouw eerste huis! 

Nog meer tips en tricks krijgen? 

Je hebt al onze stappen doorgenomen in deze blog en bent er nu nóg meer klaar voor om de stap te maken: het kopen van jouw eerste eigen huis. In deze blog hebben wij de 5 stappen kort uitgelicht. Daar wil jij natuurlijk nog meer over weten!

Download GRATIS ons e-book ‘Jouw eerste huis, hoe pak je dat aan?’ en maak gebruik van onze tips voor jouw ‘Woonwensen-lijstje’, snelle tips bij het bezichtigen, tips voor de onderhandelingsfase en meer. Bespreek je liever jouw wensen en vragen samen? Neem dan contact op met mij of één van mijn collega’s voor een (digitale) bak koffie! Wij maken dan graag samen met jou een Reham Zoekprofiel aan. Zo ontvang je tijdig bericht van nieuw woningaanbod uit Zeeuws-Vlaanderen, dat voldoet aan jouw wensen, in je mailbox. 

Ik wil dit e-book!