Reham Makelaars en Taxateurs
Reham Makelaars en Taxateurs
Fabian du Puy

Fabian du Puy

Kopen van een huis lastiger dan ooit?

Aan het begin van een nieuw jaar kijken we natuurlijk vooruit; wat gaat 2019 ons brengen? De huizenmarkt houdt veel van onze klanten in zijn greep. Starters komen nauwelijks nog aan bod nu de beleggers zich op de markt roeren en doorstromers zitten met de vraag: “eerst kopen of eerst verkopen?”. 

Door de nog steeds aanhoudende lage rente zijn steeds meer mensen gaan kopen. Kopen is immers goedkoper dan huren op dit moment en dat doet de voorraad aan te koop staande woningen hard dalen. De komst van expats en de nog altijd aanhoudende toestroom van Vlamingen in onze regio, maakt onze woningmarkt enkel maar krapper en krapper. Moeten we dan niet blij zijn met deze groepen van kopers? Jazeker wel, dankzij onze zuiderburen werden er in de crisisjaren toch woningen verkocht, zonder dat er nieuwe voorraad bij kwam. Hierdoor konden Zeeuws-Vlamingen doorstromen naar een andere woning en bleef onze markt langzaam doordraaien. Daarnaast heeft de stijgende economie de multinationals doen investeren, waardoor er een sterke vraag naar geschikt personeel ontstond. De komst van expats kon niet uitblijven en inmiddels werken er tientallen nationaliteiten binnen deze bedrijven. Soms voor een korte periode, maar vaak ook voor 3 tot 5 jaar. Huren ligt dan voor de hand, maar ook die voorraad is dun en dan is kopen een goed alternatief.  
 
Al met al genoeg ontwikkelingen in onze mooie regio met genoeg kansen, maar zeker ook een aantal bedreigingen. Het aangemerkt zijn als “krimpregio” maakt het de ontwikkelaars lastig, waardoor nieuwbouw achter blijft op deze min of meer verscholen groei. 

Kopen lijkt dus inderdaad lastiger dan ooit! “Hoe kom ik als koper dan toch aan een huis?” Belangrijk is natuurlijk om bovenop de markt te zitten. Volg de sites van de makelaars, zet een zoekprofiel op Funda en zorg dat je de social media kanalen volgt. Bij ons wordt bijvoorbeeld iedere woning eerst op Facebook en Instagram gepost en we zien dat bij andere makelaars ook steeds vaker. 

Als tweede kun je bij de grotere makelaars in de regio je zoekprofiel laten noteren. Zij komen vaak in gesprek met mensen die gaan verkopen en kunnen dan makkelijker de match voor je maken. Ook kan je deze makelaar als aankoopmakelaar laten fungeren als je een huis ziet welke bij een andere makelaar te koop staat. Dit vergroot vaak je kansen om te kunnen kopen. Wij hanteren hiervoor bijvoorbeeld onze gratis aankoopscan. Een ervaren aankoopmakelaar kijkt met je mee en je gaat pas betalen als je echt in onderhandeling gaat. 

Wil je goed kunnen onderhandelen op deze markt dan moet je zorgen dat je precies weet wat je in je portemonnee hebt. Een goed hypotheekadvies is een must voor vrijwel iedere koper. Weet je wat je kan lenen, dan weet je gelijk in welke prijsklasse je kan kijken en kan je toeslaan als dan ene droomhuis voorbijkomt.  

De doorstromers hebben nog een tweede probleem: een eigen woning. Ik krijg vaak de vraag of ze nu eerst moeten verkopen of kopen? We zijn natuurlijk gewend geworden aan het eerst verkopen tijdens de crisis. Dubbele lasten zijn namelijk niet fijn en zeker niet als die langer dan verwacht zijn. Nu we terug in een tijd zitten waar alles weer sneller verkocht wordt, is het in veel gevallen toch echt verstandiger om eerst te kopen. In onze portefeuille verkopen we inmiddels bijna 75% van onze woningen binnen 3 maanden! Natuurlijk zijn er nog altijd de moeilijke objecten waar weinig vraag naar is. Overleg dus altijd eerst met een makelaar over je plannen. Ons wekelijks inloopspreekuur is daar bijvoorbeeld uiterst geschikt voor. Laagdrempelig en kost enkel een beetje van je tijd. 

Een tweede reden om eerst te verkopen is het gebrek aan zogenaamde tussenoplossingen. Het kan namelijk zomaar zijn dat je huis snel voor een hele goede prijs wordt verkocht. Een kans die je niet wil laten lopen, maar waar ga je dan naar toe als je koper er over 3 maanden in wilt? Staat toevallig je volgende droomhuis te koop en kun je daar koper worden, dan is het geen probleem, maar wat als er niks naar je zin te koop staat of iemand koopt het voor je neus weg? Dan ben je genoodzaakt om naar een tijdelijke oplossing te zoeken en die voorraad aan tijdelijke huurwoningen is echt heel klein op dit moment. Grote kans dat je dus niks vindt op tijd en dat wil je natuurlijk niet. 

Worstel jij net als vele anderen met één of meerdere van bovenstaande zaken, dan is het raadzaam om eens vrijblijvend met een makelaar te praten. Hij of zij kan je misschien verder op weg helpen.