Reham Makelaars en Taxateurs
Reham Makelaars en Taxateurs
Jeanette Rosenbrand

Jeanette Rosenbrand

Wat doet een taxateur? Jeanette vertelt!

Misschien heb ik wel het leukste vak van de wereld. Of toch in ieder geval van de woningmarkt. Want als taxateur ben ik veel onderweg, heb ik afwisselend werk en mag ik op allerlei plaatsen binnenkijken!

Misschien heb ik wel het leukste vak van de wereld. Of toch in ieder geval van de woningmarkt. Want als taxateur ben ik veel onderweg en heb ik afwisselend werk. Ik mag op allerlei plaatsen binnenkijken, zie heel veel verschillende woningen en ontmoet evenzoveel woningeigenaren. Naast het werk ‘buiten’, ben ik ook regelmatig op kantoor. Daar werk ik mijn taxatierapporten uit, gezellig tussen mijn collega’s.
Een taxatie van een woning kan om verschillende redenen nodig zijn. De meest voorkomende reden is een taxatie voor de hypotheekaanvraag, bijvoorbeeld als mensen willen kopen of hun bestaande hypotheek willen verhogen. Logisch eigenlijk, want de bank wil weten of de woning jouw investering wel waard is en of er geen verdere bijzonderheden zijn. 
Om dat goed te kunnen inschatten, is het belangrijk om als taxateur de woningmarkt goed te kennen. Gelukkig ken ik Zeeuws-Vlaanderen inmiddels op mijn duimpje. Voor de taxaties die ik in Zeeuws-Vlaanderen verzorg, mag de woning hemelsbreed maximaal 30 kilometer van het kantoor van Reham liggen. Een belangrijk pluspunt daarbij is dat we bij Reham veel woningen verkopen. Daardoor heb ik een heel goede database, met honderden vergelijkingspanden. Die gebruik ik altijd als ik een taxatie verzorg.

Ik neem de woning altijd volledig op en doe allerlei metingen. Verder let ik onder andere op de staat van onderhoud, oppervlaktes, de indeling, constructie en gebruik van materialen en de kwaliteit ervan, isolatie en energiezuinigheid, verplichtingen en rechten zoals overpad en erfpacht, ligging en omgeving, het bestemmingsplan, bodem en de marktsituatie. Al die informatie werk ik daarna uit op kantoor.

Veel mensen denken dat een taxatie niet meer inhoudt dan even een rapport schrijven. Ik kan tal van praktijkvoorbeelden geven waaruit blijkt dat er echt veel meer komt kijken bij een goede taxatie. Zo taxeerde ik eens een woning, waarvan bleek dat daar vroeger een tankstation stond. Daar vond eerst een bodemonderzoek plaats, voordat de bank de hypotheek wilde verstrekken. Ook was er een woning die op een voormalige vuilstortplaats van de gemeente lag. Ook hier moest eerst een bodemonderzoek worden gedaan om de juiste marktwaarde te kunnen bepalen. Vanzelfsprekend kijk ik veel verder dan de bodem en het huis alleen. Zo was er eens een woning verkocht, waarvan bleek dat deze helemaal geen woonbestemming had. En dat terwijl de vorige eigenaar er al meer dan 25 jaar had gewoond!

Vanaf oktober 2021 is er ook een nieuw model taxatierapport waarmee de kwaliteit van het rapport is verhoogd en de leesbaarheid voor de consument is verbeterd. De consument krijgt zo meer inzicht in de bijkomende kosten op het gebied van verduurzaming, herstel van de onderhoudsachterstand, eventuele funderingsproblemen en overige bouwkundige gebreken van de woning. Als taxateur heb ik hiervoor een scholingstraject moeten doorlopen en een examen moeten afleggen.

Voor mij is het belangrijk dat ik altijd voor 100% achter dat oordeel kan staan. Nu, maar ook morgen of over een jaar. Ik weet hoe belangrijk een taxatierapport kan zijn. Het is soms erop of eronder. Toch laat ik me daar niet door leiden. Daarvoor hecht ik teveel waarde aan mijn onafhankelijkheid en mijn registratie bij het taxatieregister NRVT.

Wil je een woning kopen in Zeeuws-Vlaanderen en heb je snel een goed taxatierapport nodig? Neem dan contact met ons op.