Reham Makelaars en Taxateurs
Reham Makelaars en Taxateurs

Tips voor het kiezen van je kleuren

Als je overweegt om je muren eens een andere kleur te geven of andere accessoires in huis aan te schaffen, kan de keuze voor een kleur nog best een lastige klus zijn. Wij geven je dan ook graag enkele tips om het net iets makkelijker te maken.

Wat wil je bereiken met kleur?
Wil je meer sfeer of wil je het optisch groter laten lijken? Meer sfeer kun je bereiken met iets donkerdere kleuren, optisch groter juist door lichtere. Om een juiste keuze te maken, is het belangrijk dat je zowel bij daglicht, als 's avonds je kleuren kiest. Let met name op de stand van de zon. Indien deze bijvoorbeeld direct op een muur staat, zal de kleur overdag veel lichter zijn dan je misschien had verwacht.

Hoe kies je de juiste kleur?
Het is altijd lastig te bepalen of de kleur die je op een klein kleurstaaltje ziet ook daadwerkelijk de kleur is als je hem eenmaal op de muur hebt zitten. Een aantal merken hebben de meeste kleuren ook op een kleurstaal op A5-formaat. Plak deze met schilderstape op de muur en je hebt een beter beeld of dit de juiste kleur is. Kijk zowel met daglicht als met avondlicht. Mocht de kleur nu niet op een A5 kleurstaal te verkrijgen zijn, dan kan je er ook nog voor kiezen om een stuk van ongeveer 1 m2 in de juiste kleur te schilderen om op deze manier te bepalen of het de juiste kleur is.

Gebruik ton-sur-ton kleuren
Om eenheid in één ruimte of door het hele huis te krijgen, kan je kiezen voor ton-sur-ton kleuren. Dit houdt in dat je kiest voor kleuren uit één 'kleurfamilie'.

Kleurtinten combineren mag!
Ook verschillende tinten van dezelfde kleur kunnen prima met elkaar. Je kan makkelijk items in verschillende tinten blauw bij elkaar zetten en zelfs van verschillende structuren werkt goed.

Speel met kleur, durf!
Wees niet bang om eens een wand in een hele andere kleur te schilderen. Met één anders gekleurde wand kan je kamer een hele andere sfeer krijgen. Mocht de kleur je toch niet bevallen, dan is het vrij gemakkelijk weer over te schilderen.

Accentkleur moet accent blijven
Wanneer je dan een accentkleur aanbrengt op de wand, herhaal deze dan niet. Je interieur kan druk en onrustig overkomen en het is dan geen accentkleur meer.

Durf weer eens een muur te behangen
Een muur behangen is een poos ‘uit’ geweest, terwijl je op deze manier ook snel een andere sfeer kan creëren. Tegenwoordig is behangen ook niet echt moeilijk meer met kant-en-klaar behanglijm. Je smeert nu niet meer het behang in met lijm, maar de muur!

Van donker naar licht
Als je een donkere wand hebt die je licht wilt maken, dan moet je deze altijd twee keer schilderen om het mooiste effect te krijgen.

Geef kleur de tijd
Je moet altijd wennen aan een nieuwe kleur, trek dus niet te snel conclusies. Beoordeel pas na een week, zo zie je de kleur ook op verschillende tijdstippen en weersomstandigheden.

Los met accessoires
Wanneer je niet helemaal los wilt gaan met gekleurde wanden, pak dan uit met accessoires. Doe dit alleen als je de basis rustig laat.